Windon AB, Häjla Norrgård, 59022 Väderstad
Windon är ett registrerat varumärke av Windon AB
Windon AB, Häjla 5, 596 95 Väderstad
Windon är ett registrerat varumärke av Windon AB

Solenergi / Underhåll Solceller

Underhåll Solceller, behövs det ?

En solcellsläggning kräver normalt mycket lite underhåll. Man ska dock inte glömma att det är solinstrålning som ger energi och att då en smutsig modul kan tappa så mycket som upp till 35% av sin produktion. Detta gäller naturligtvis inte Windons moduler med ett etsat AR-glas med NanoTech yta som är ett smutsavvisande och självrengörande glas och ger dessutom en extra årlig el-produktion på ca 2-3% jämfört med ett coatat glas. Jag ska ändå ta upp ett exempel som beskriver vad man kan tappa i energi genom att ha en dåligt underhållen panel och vad man då kan tjäna på att underhålla produkterna alternativt investera i en självrengörande panel från Windon. (måna säljare på marknaden “påstår” att du inte måste rengöra ett glas på en solcellsmodul), är glaset coatat så krävs rengöring precis som på din bil. Rengöring av moduler världen runt är en miljardindustri. ( Länk till bilder där man tvättar moduler )

Vad kostar en smutsig modul?

Vi ska ta ett exempel på en solcellsanläggning på 60kWp. om du har ett glas som är behandlat med en coat så ger en sådan här anläggning i Sverige på ett vanligt 40 graders tak mot söder ca 57 000kWt/år. Denna anläggning täcker en yta på ca 390m2. Om man nu har ett skitigt glas vilket kan ge ca 20% förlust så kommer man att förlora ca 11 000 kWt/år. Kostnaden för den förlusten kan jag naturligtvis inte räkna på eftersom alla har olika priser och olika avtal men den är absolut märkbar. Så ni som har handlat vanliga coatade paneler se till att hålla dessa rena för att maximera er produktion.

Kan jag rengöra modulerna själv ?

Ja naturligtvis kan man det, men sitter de på ett ladugårdstak 6-15m över mark och dessutom ihop i en stor fyrkantig massa så är det ett ganska svårt jobb, Man kan ju som bekant inte gå på solpaneler, dom lär inte gå sönder av det men man kommer få mikrosprickor i kiselplattorna vilket medför en klar försämring av modulens effekt för all framtid. Idag finns dessutom regler för hur man får vistas på ett tak. Man måste dessutom bearbeta modulerna mekaniskt med borste eller svamp, det räcker alltså inte att spruta vatten på dom eller högtryckstvätta

Vad kostar det då att anlita någon att göra detta ?

Ja ett tak på 390m2 som vi tog upp i exemplet kräver 2 man i en hel dag för att rengöra, dessutom går det åt högtryckstvätt och mekaniska roterande borstar, rengöringsmedel, skylift, vatten och el. kostnaden på denna utrustning + arbetskostnaden kommer att bli ca 8 400 sek. Ock ska man nu följa rekommendationer och göra detta 2ggr/år så blir ju prislappen 16 800 sek/år.

Vad finns det att välja på?

Det finns naturligtvis lösningar på detta och på marknaden just nu finns det bara ett glas som är självrengörande och det är etsat glas, några tillverkare går ut med att man har ett självrengörande glas och det visar sig sen att så var inte fallet. Är det inte etsat så är det inte självrengörande. Man kan också lägga på en nanoyta som är smuts och vattenavvisande och det fungerar alldeles utmärkt på alla typer av glas, men det har dock ett problem och det är att den försvinner efter mindre än ett år och då måste glaset bahandlas igen vilket inte är enklare än att tvätta det. Några tillverkare har gått på den linjen där man behandlar sitt coatade glas med en nanoyta men man döljer väl i texterna att det bara är en tillfällig funktion. Det finns tekniker för självrengörande glas idag som används på fönsterglas och då är det någon yta med metall typ silver eller liknande men detta fungerar inte på solceller då den ytan släpper igenom solens strålar dåligt, den har också visat sig vara känslig mot mekanisk åverkan och förstörs lätt. Tekniken bygger på ett UV-aktivt material som bränner bort smutsen. Dock är det endast en produkt som håller måttet och det är ett etsat AR-glas, detta glas har används och testats mycket i växthussammanhang och visat sig vara helt oslagbar. Tyvärr kostar det en liten extra slant men som vi brukar säga… “man får vad man betalar för”

Hur löser vi på Windon detta ?

Windon har inte detta problem med sina produkter, våra produkter är "helt" underhållfria och det beror på att vi har ett glas som är behandlat på ett unikt sätt. Vår modul har ett AR-glas som är etsat, Vi har altså ingen coat som blir statisk och drar till sig smuts och kräver kontinuerlig rengöring. Vi har ett glas som är etsat och på så sätt skapat den ljus-absorberande ytan. Detta glas får efter behandling mikroskopiska håligheter som är för små för smutspartiklar att hamna i, dessa små fickor innehåller syre och när glaset blir fuktigt så expanderar syret under smutsen och skjuter ut smutspartiklarna som sen rinner av. Denna behandling har används av vår tillverkare i över 15 år och är väl testad i tidigare installationer. Samma glas används också i självrengörande och högabsorberande växthus och har visat sig otroligt effektivt. Nu har vi dessutom en nano- beläggningen i vår produktion som ger ytligare en avvisande yta för beläggning och på så sätt ökar den årliga el-produktionen med 2-3%. Hur mycket kan du spara på att handla Windons moduler, ja förutom att vårt unika glas ger mer energi/år på grund av sin unika etsning så kommer denna etsning hålla i evigheter vilket en coat inte gör (coat beroende på kvalité 2-7år). Sen så kommer du spara in kostnaden för tvättning som vi har med i exemplet ovan vilket var ca 16 800 sek/år. Detta skulle ge en besparing på ca 420 000 sek på 25 år, detta motsvarar halva inköpspriset på en sådan anläggning. Ska man nu se till Windons garanterade livslängd på modulen som då är 50 år så har du sparat in anläggningens totala inköpskostnad på att bara slippa tvätta under dessa 50 år. Allt detta kan ju låta lite "overkill", vi har dock hämtat dessa uppgifter från några av våra konkurrenter samt en del data från kända tillverkare av högtryckstvättar och tillverkare professionella tvätt tillbehör för just solcellspaneler, man inser när man söker på nätet efter "cleaning systems for photovoltaic" att det inte är någon liten verksamhet att rengöra solcellspaneler.

Tester på glas i vanlig miljö under 3 år.

Vi har naturligtvis testat glaset för att se vilken verkan vår självrengöring har. Vi har då tagit ett klart glas för solcellsmoduler och 2 olika typer av coatat glas från dom största europeiska tillverkarna samt 2 glas från vårt etsade glas. Dessa har stått i en lantbruksmiljö där pollen och jord mm från naturen har fått skräpa ner glasen och vi har låtit regn sköta rengöringen precis så som det skulle vara orört på ett tak eller en ställning. På det blanka glaset har vi förlorat en solinstrålning på ca 16% och på det coatade glaset har vi förlorat en solinstrålning på 24% och på vårt etsade glas har vi en förlust på under 1%. Detta är mätt med vanlig solinstrålningsmätare under glas och jämförts med en som sitter på en rengjord yta under samma glas. Vi har också vid rengöring konstaterat att det är näst intill omöjligt att få ett coatat glas rent, det krävs stor mekanisk kraft för att rengöra det och vi har fått ta till lösningsmedel för att rengöra dessa ordentligt. Ånga från högtryckstvätten förstörde ytan på coaten och rekommenderades inte heller av tillverkarna.

Dokumentation på vårt unika glas.

Vi har naturligtvis många bra tester och gjort många jämförelser med vårt glas och ett vanligt coatat glas och då inte bara i egen regi och verkliga tester med moduler i svenska förhållanden utan vi har också gjort tester i labbmiljö tillsammans med vår producent. En del av den informationen kan du läsa i kompendier som du kan ladda ner här längre ner på sidan. Viste du att bara 2% av världens moduler har etsat glas, detta betyder naturligtvis inte att alternativen är bättre utan det betyder att producenterna idag endast är intresserade at av sälja en billig mängdprodukt. Där skiljer vi oss från övriga precis som många andra branschers tillverkare. Det är skillnad på en billig robotklippare klippare från Kina och en Husqvarna och då inte bara på priset, utan även hållbarhet, funktion, kvalité och inte minst servisminde.

Här är ett film klipp på när Mandelmanns rengör solcellsmoduler.

Här ser vi Mandelmanns rengöra sina moduler, han mäter då innan och efter och skillnaden är ganska stor. Från 10.2kW till 14.4kW, det är do ca 40% skillnad. Mandelmann har ett coatat glas och måste alltså rengöras för att leverera en bra energi. Han har dessutom en svart baksida på sina moduler vilket också gör att han har svårt att få ut maximal effekt ur modulerna när det är varmt ute. Den enda risken med att rengöra modulerna med vanligt brunnsvatten är att man kommer få en yta med kalk och järn på modulerna vilket gör att dom kommer bli skitiga snabbare nästa gång och tillslut har man en yta som påminner om en duschvägg, vit och sträv. Man bör rengöra en modul med avjoniserat vatten för att undvika framtida problem. Men det bästa alternativet är naturligtvis att ha ett etsat glas där man slipper denna procedur.
Tvättning av solceller
Tvätta mig Solceller Klart glas efter 3 år, en försämring av instrålning på ca 16%. Går att rengöra med hetvattentvätt enl tillverkare coatat glas efter 3 år, en försämring av instrålning på ca 24%. Går ej rengöra med hetvattentvätt enl tillverkare Etsat glas från Windon efter 3 år, en försämring av instrålning på under 1%. Behöver ej rengöras.

Resultat av tester på vårt Etsade glas “NanoTech”

Här kan du ladda ner ett urdrag av våra mätresultat av glaset där vi visar på att vi både ha en smutsfrånstötande “NanoTech” yta och ett glas som absormerar mer ljus och har en högre transparens än övriga glas på marknaden.

Solenergi / Underhåll Solceller

Underhåll Solceller, behövs det ?

En solcellsläggning kräver normalt mycket lite underhåll. Man ska dock inte glömma att det är solinstrålning som ger energi och att då en smutsig modul kan tappa så mycket som upp till 35% av sin produktion. Detta gäller naturligtvis inte Windons moduler med ett etsat AR-glas med NanoTech yta som är ett smutsavvisande och självrengörande glas och ger dessutom en extra årlig el-produktion på ca 2-3% jämfört med ett coatat glas. Jag ska ändå ta upp ett exempel som beskriver vad man kan tappa i energi genom att ha en dåligt underhållen panel och vad man då kan tjäna på att underhålla produkterna alternativt investera i en självrengörande panel från Windon. (måna säljare på marknaden “påstår” att du inte måste rengöra ett glas på en solcellsmodul), är glaset coatat så krävs rengöring precis som på din bil. Rengöring av moduler världen runt är en miljardindustri. ( Länk till bilder där man tvättar moduler )

Vad kostar en smutsig modul?

Vi ska ta ett exempel på en solcellsanläggning på 60kWp. om du har ett glas som är behandlat med en coat så ger en sådan här anläggning i Sverige på ett vanligt 40 graders tak mot söder ca 57 000kWt/år. Denna anläggning täcker en yta på ca 390m2. Om man nu har ett skitigt glas vilket kan ge ca 20% förlust så kommer man att förlora ca 11 000 kWt/år. Kostnaden för den förlusten kan jag naturligtvis inte räkna på eftersom alla har olika priser och olika avtal men den är absolut märkbar. Så ni som har handlat vanliga coatade paneler se till att hålla dessa rena för att maximera er produktion.

Kan jag rengöra modulerna själv ?

Ja naturligtvis kan man det, men sitter de på ett ladugårdstak 6-15m över mark och dessutom ihop i en stor fyrkantig massa så är det ett ganska svårt jobb, Man kan ju som bekant inte gå på solpaneler, dom lär inte gå sönder av det men man kommer få mikrosprickor i kiselplattorna vilket medför en klar försämring av modulens effekt för all framtid. Idag finns dessutom regler för hur man får vistas på ett tak. Man måste dessutom bearbeta modulerna mekaniskt med borste eller svamp, det räcker alltså inte att spruta vatten på dom eller högtryckstvätta

Vad kostar det då att anlita någon att göra detta ?

Ja ett tak på 390m2 som vi tog upp i exemplet kräver 2 man i en hel dag för att rengöra, dessutom går det åt högtryckstvätt och mekaniska roterande borstar, rengöringsmedel, skylift, vatten och el. kostnaden på denna utrustning + arbetskostnaden kommer att bli ca 8 400 sek. Ock ska man nu följa rekommendationer och göra detta 2ggr/år så blir ju prislappen 16 800 sek/år.

Vad finns det att välja på?

Det finns naturligtvis lösningar på detta och på marknaden just nu finns det bara ett glas som är självrengörande och det är etsat glas, några tillverkare går ut med att man har ett självrengörande glas och det visar sig sen att så var inte fallet. Är det inte etsat så är det inte självrengörande. Man kan också lägga på en nanoyta som är smuts och vattenavvisande och det fungerar alldeles utmärkt på alla typer av glas, men det har dock ett problem och det är att den försvinner efter mindre än ett år och då måste glaset bahandlas igen vilket inte är enklare än att tvätta det. Några tillverkare har gått på den linjen där man behandlar sitt coatade glas med en nanoyta men man döljer väl i texterna att det bara är en tillfällig funktion. Det finns tekniker för självrengörande glas idag som används på fönsterglas och då är det någon yta med metall typ silver eller liknande men detta fungerar inte på solceller då den ytan släpper igenom solens strålar dåligt, den har också visat sig vara känslig mot mekanisk åverkan och förstörs lätt. Tekniken bygger på ett UV-aktivt material som bränner bort smutsen. Dock är det endast en produkt som håller måttet och det är ett etsat AR-glas, detta glas har används och testats mycket i växthussammanhang och visat sig vara helt oslagbar. Tyvärr kostar det en liten extra slant men som vi brukar säga… “man får vad man betalar för”

Hur löser vi på Windon detta ?

Windon har inte detta problem med sina produkter, våra produkter är "helt" underhållfria och det beror på att vi har ett glas som är behandlat på ett unikt sätt. Vår modul har ett AR-glas som är etsat, Vi har altså ingen coat som blir statisk och drar till sig smuts och kräver kontinuerlig rengöring. Vi har ett glas som är etsat och på så sätt skapat den ljus-absorberande ytan. Detta glas får efter behandling mikroskopiska håligheter som är för små för smutspartiklar att hamna i, dessa små fickor innehåller syre och när glaset blir fuktigt så expanderar syret under smutsen och skjuter ut smutspartiklarna som sen rinner av. Denna behandling har används av vår tillverkare i över 15 år och är väl testad i tidigare installationer. Samma glas används också i självrengörande och högabsorberande växthus och har visat sig otroligt effektivt. Nu har vi dessutom en nano-beläggningen i vår produktion som ger ytligare en avvisande yta för beläggning och på så sätt ökar den årliga el-produktionen med 2-3%. Hur mycket kan du spara på att handla Windons moduler, ja förutom att vårt unika glas ger mer energi/år på grund av sin unika etsning så kommer denna etsning hålla i evigheter vilket en coat inte gör (coat beroende på kvalité 2-7år). Sen så kommer du spara in kostnaden för tvättning som vi har med i exemplet ovan vilket var ca 16 800 sek/år. Detta skulle ge en besparing på ca 420 000 sek på 25 år, detta motsvarar halva inköpspriset på en sådan anläggning. Ska man nu se till Windons garanterade livslängd på modulen som då är 50 år så har du sparat in anläggningens totala inköpskostnad på att bara slippa tvätta under dessa 50 år. Allt detta kan ju låta lite "overkill", vi har dock hämtat dessa uppgifter från några av våra konkurrenter samt en del data från kända tillverkare av högtryckstvättar och tillverkare professionella tvätt tillbehör för just solcellspaneler, man inser när man söker på nätet efter "cleaning systems for photovoltaic" att det inte är någon liten verksamhet att rengöra solcellspaneler.

Tester på glas i vanlig miljö under 3 år.

Vi har naturligtvis testat glaset för att se vilken verkan vår självrengöring har. Vi har då tagit ett klart glas för solcellsmoduler och 2 olika typer av coatat glas från dom största europeiska tillverkarna samt 2 glas från vårt etsade glas. Dessa har stått i en lantbruksmiljö där pollen och jord mm från naturen har fått skräpa ner glasen och vi har låtit regn sköta rengöringen precis så som det skulle vara orört på ett tak eller en ställning. På det blanka glaset har vi förlorat en solinstrålning på ca 16% och på det coatade glaset har vi förlorat en solinstrålning på 24% och på vårt etsade glas har vi en förlust på under 1%. Detta är mätt med vanlig solinstrålningsmätare under glas och jämförts med en som sitter på en rengjord yta under samma glas. Vi har också vid rengöring konstaterat att det är näst intill omöjligt att få ett coatat glas rent, det krävs stor mekanisk kraft för att rengöra det och vi har fått ta till lösningsmedel för att rengöra dessa ordentligt. Ånga från högtryckstvätten förstörde ytan på coaten och rekommenderades inte heller av tillverkarna.

Dokumentation på vårt unika glas.

Vi har naturligtvis många bra tester och gjort många jämförelser med vårt glas och ett vanligt coatat glas och då inte bara i egen regi och verkliga tester med moduler i svenska förhållanden utan vi har också gjort tester i labbmiljö tillsammans med vår producent. En del av den informationen kan du läsa i kompendier som du kan ladda ner här längre ner på sidan. Viste du att bara 2% av världens moduler har etsat glas, detta betyder naturligtvis inte att alternativen är bättre utan det betyder att producenterna idag endast är intresserade at av sälja en billig mängdprodukt. Där skiljer vi oss från övriga precis som många andra branschers tillverkare. Det är skillnad på en billig robotklippare klippare från Kina och en Husqvarna och då inte bara på priset, utan även hållbarhet, funktion, kvalité och inte minst servisminde.

Här är ett film klipp på när Mandelmanns rengör solcellsmoduler.

Här ser vi Mandelmanns rengöra sina moduler, han mäter då innan och efter och skillnaden är ganska stor. Från 10.2kW till 14.4kW, det är do ca 40% skillnad. Mandelmann har ett coatat glas och måste alltså rengöras för att leverera en bra energi. Han har dessutom en svart baksida på sina moduler vilket också gör att han har svårt att få ut maximal effekt ur modulerna när det är varmt ute. Den enda risken med att rengöra modulerna med vanligt brunnsvatten är att man kommer få en yta med kalk och järn på modulerna vilket gör att dom kommer bli skitiga snabbare nästa gång och tillslut har man en yta som påminner om en duschvägg, vit och sträv. Man bör rengöra en modul med avjoniserat vatten för att undvika framtida problem. Men det bästa alternativet är naturligtvis att ha ett etsat glas där man slipper denna procedur.
Klart glas efter 3 år, en försämring av instrålning på ca 16%. Går att rengöra med hetvattentvätt enl tillverkare coatat glas efter 3 år, en försämring av instrålning på ca 24%. Går ej rengöra med hetvattentvätt enl tillverkare Etsat glas från Windon efter 3 år, en försämring av instrålning på under 1%. Behöver ej rengöras.

Resultat av tester på vårt Etsade glas “NanoTech”

Här kan du ladda ner ett urdrag av våra mätresultat av glaset där vi visar på att vi både ha en smutsfrånstötande “NanoTech” yta och ett glas som absormerar mer ljus och har en högre transparens än övriga glas på marknaden.
Windon AB, Häjla Norrgård, 59022 Väderstad
Windon är ett registrerat varumärke av Windon AB

Solenergi / Underhåll Solceller

Underhåll Solceller, behövs det ?

En solcellsläggning kräver normalt mycket lite underhåll. Man ska dock inte glömma att det är solinstrålning som ger energi och att då en smutsig modul kan tappa så mycket som upp till 35% av sin produktion. Detta gäller naturligtvis inte Windons moduler med ett etsat AR-glas med NanoTech yta som är ett smutsavvisande och självrengörande glas och ger dessutom en extra årlig el-produktion på ca 2-3% jämfört med ett coatat glas. Jag ska ändå ta upp ett exempel som beskriver vad man kan tappa i energi genom att ha en dåligt underhållen panel och vad man då kan tjäna på att underhålla produkterna alternativt investera i en självrengörande panel från Windon. (måna säljare på marknaden “påstår” att du inte måste rengöra ett glas på en solcellsmodul), är glaset coatat så krävs rengöring precis som på din bil. Rengöring av moduler världen runt är en miljardindustri. ( Länk till bilder där man tvättar moduler )

Vad kostar en smutsig modul?

Vi ska ta ett exempel på en solcellsanläggning på 60kWp. om du har ett glas som är behandlat med en coat så ger en sådan här anläggning i Sverige på ett vanligt 40 graders tak mot söder ca 57 000kWt/år. Denna anläggning täcker en yta på ca 390m2. Om man nu har ett skitigt glas vilket kan ge ca 20% förlust så kommer man att förlora ca 11 000 kWt/år. Kostnaden för den förlusten kan jag naturligtvis inte räkna på eftersom alla har olika priser och olika avtal men den är absolut märkbar. Så ni som har handlat vanliga coatade paneler se till att hålla dessa rena för att maximera er produktion.

Kan jag rengöra modulerna själv ?

Ja naturligtvis kan man det, men sitter de på ett ladugårdstak 6-15m över mark och dessutom ihop i en stor fyrkantig massa så är det ett ganska svårt jobb, Man kan ju som bekant inte gå på solpaneler, dom lär inte gå sönder av det men man kommer få mikrosprickor i kiselplattorna vilket medför en klar försämring av modulens effekt för all framtid. Idag finns dessutom regler för hur man får vistas på ett tak. Man måste dessutom bearbeta modulerna mekaniskt med borste eller svamp, det räcker alltså inte att spruta vatten på dom eller högtryckstvätta

Vad kostar det då att anlita någon

att göra detta ?

Ja ett tak på 390m2 som vi tog upp i exemplet kräver 2 man i en hel dag för att rengöra, dessutom går det åt högtryckstvätt och mekaniska roterande borstar, rengöringsmedel, skylift, vatten och el. kostnaden på denna utrustning + arbetskostnaden kommer att bli ca 8 400 sek. Ock ska man nu följa rekommendationer och göra detta 2ggr/år så blir ju prislappen 16 800 sek/år.

Vad finns det att välja på?

Det finns naturligtvis lösningar på detta och på marknaden just nu finns det bara ett glas som är självrengörande och det är etsat glas, några tillverkare går ut med att man har ett självrengörande glas och det visar sig sen att så var inte fallet. Är det inte etsat så är det inte självrengörande. Man kan också lägga på en nanoyta som är smuts och vattenavvisande och det fungerar alldeles utmärkt på alla typer av glas, men det har dock ett problem och det är att den försvinner efter mindre än ett år och då måste glaset bahandlas igen vilket inte är enklare än att tvätta det. Några tillverkare har gått på den linjen där man behandlar sitt coatade glas med en nanoyta men man döljer väl i texterna att det bara är en tillfällig funktion. Det finns tekniker för självrengörande glas idag som används på fönsterglas och då är det någon yta med metall typ silver eller liknande men detta fungerar inte på solceller då den ytan släpper igenom solens strålar dåligt, den har också visat sig vara känslig mot mekanisk åverkan och förstörs lätt. Tekniken bygger på ett UV-aktivt material som bränner bort smutsen. Dock är det endast en produkt som håller måttet och det är ett etsat AR-glas, detta glas har används och testats mycket i växthussammanhang och visat sig vara helt oslagbar. Tyvärr kostar det en liten extra slant men som vi brukar säga… “man får vad man betalar för”

Hur löser vi på Windon detta ?

Windon har inte detta problem med sina produkter, våra produkter är "helt" underhållfria och det beror på att vi har ett glas som är behandlat på ett unikt sätt. Vår modul har ett AR-glas som är etsat, Vi har altså ingen coat som blir statisk och drar till sig smuts och kräver kontinuerlig rengöring. Vi har ett glas som är etsat och på så sätt skapat den ljus-absorberande ytan. Detta glas får efter behandling mikroskopiska håligheter som är för små för smutspartiklar att hamna i, dessa små fickor innehåller syre och när glaset blir fuktigt så expanderar syret under smutsen och skjuter ut smutspartiklarna som sen rinner av. Denna behandling har används av vår tillverkare i över 15 år och är väl testad i tidigare installationer. Samma glas används också i självrengörande och högabsorberande växthus och har visat sig otroligt effektivt. Nu har vi dessutom en nano-beläggningen i vår produktion som ger ytligare en avvisande yta för beläggning och på så sätt ökar den årliga el- produktionen med 2-3%. Hur mycket kan du spara på att handla Windons moduler, ja förutom att vårt unika glas ger mer energi/år på grund av sin unika etsning så kommer denna etsning hålla i evigheter vilket en coat inte gör (coat beroende på kvalité 2-7år). Sen så kommer du spara in kostnaden för tvättning som vi har med i exemplet ovan vilket var ca 16 800 sek/år. Detta skulle ge en besparing på ca 420 000 sek på 25 år, detta motsvarar halva inköpspriset på en sådan anläggning. Ska man nu se till Windons garanterade livslängd på modulen som då är 50 år så har du sparat in anläggningens totala inköpskostnad på att bara slippa tvätta under dessa 50 år. Allt detta kan ju låta lite "overkill", vi har dock hämtat dessa uppgifter från några av våra konkurrenter samt en del data från kända tillverkare av högtryckstvättar och tillverkare professionella tvätt tillbehör för just solcellspaneler, man inser när man söker på nätet efter "cleaning systems for photovoltaic" att det inte är någon liten verksamhet att rengöra solcellspaneler.

Tester på glas i vanlig miljö under 3 år.

Vi har naturligtvis testat glaset för att se vilken verkan vår självrengöring har. Vi har då tagit ett klart glas för solcellsmoduler och 2 olika typer av coatat glas från dom största europeiska tillverkarna samt 2 glas från vårt etsade glas. Dessa har stått i en lantbruksmiljö där pollen och jord mm från naturen har fått skräpa ner glasen och vi har låtit regn sköta rengöringen precis så som det skulle vara orört på ett tak eller en ställning. På det blanka glaset har vi förlorat en solinstrålning på ca 16% och på det coatade glaset har vi förlorat en solinstrålning på 24% och på vårt etsade glas har vi en förlust på under 1%. Detta är mätt med vanlig solinstrålningsmätare under glas och jämförts med en som sitter på en rengjord yta under samma glas. Vi har också vid rengöring konstaterat att det är näst intill omöjligt att få ett coatat glas rent, det krävs stor mekanisk kraft för att rengöra det och vi har fått ta till lösningsmedel för att rengöra dessa ordentligt. Ånga från högtryckstvätten förstörde ytan på coaten och rekommenderades inte heller av tillverkarna.

Dokumentation på vårt unika glas.

Vi har naturligtvis många bra tester och gjort många jämförelser med vårt glas och ett vanligt coatat glas och då inte bara i egen regi och verkliga tester med moduler i svenska förhållanden utan vi har också gjort tester i labbmiljö tillsammans med vår producent. En del av den informationen kan du läsa i kompendier som du kan ladda ner här längre ner på sidan. Viste du att bara 2% av världens moduler har etsat glas, detta betyder naturligtvis inte att alternativen är bättre utan det betyder att producenterna idag endast är intresserade at av sälja en billig mängdprodukt. Där skiljer vi oss från övriga precis som många andra branschers tillverkare. Det är skillnad på en billig robotklippare klippare från Kina och en Husqvarna och då inte bara på priset, utan även hållbarhet, funktion, kvalité och inte minst servisminde.

Här är ett film klipp på när Mandelmanns rengör

solcellsmoduler.

Här ser vi Mandelmanns rengöra sina moduler, han mäter då innan och efter och skillnaden är ganska stor. Från 10.2kW till 14.4kW, det är do ca 40% skillnad. Mandelmann har ett coatat glas och måste alltså rengöras för att leverera en bra energi. Han har dessutom en svart baksida på sina moduler vilket också gör att han har svårt att få ut maximal effekt ur modulerna när det är varmt ute. Den enda risken med att rengöra modulerna med vanligt brunnsvatten är att man kommer få en yta med kalk och järn på modulerna vilket gör att dom kommer bli skitiga snabbare nästa gång och tillslut har man en yta som påminner om en duschvägg, vit och sträv. Man bör rengöra en modul med avjoniserat vatten för att undvika framtida problem. Men det bästa alternativet är naturligtvis att ha ett etsat glas där man slipper denna procedur.
Tvättning av solceller Tvätta mig Solceller Klart glas efter 3 år, en försämring av instrålning på ca 16%. Går att rengöra med hetvattentvätt enl tillverkare coatat glas efter 3 år, en försämring av instrålning på ca 24%. Går ej rengöra med hetvattentvätt enl tillverkare Etsat glas från Windon efter 3 år, en försämring av instrålning på under 1%. Behöver ej rengöras.

Resultat av tester på vårt Etsade glas “NanoTech”

Här kan du ladda ner ett urdrag av våra mätresultat av glaset där vi visar på att vi både ha en smutsfrånstötande “NanoTech” yta och ett glas som absormerar mer ljus och har en högre transparens än övriga glas på marknaden.